Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Kouluvalmennus

  • Päivämäärä 31.01.2017
  • Tasoltaan HeB
  • Osallistujia 5/5
  • Osallistujat ovat samassa ryhmässä ja suorittavat tehtävät valmennuksen pohjan mukaan.
  • Valmentajana Cherry

Ilmoittautumiset alle muodossa:

Ratsastaja - Hevonen (http://hevosenurl)

Kerro tähän lyhyesti ratsukosta ja sen vahvuuksista ja heikkouksista. 

 

Valmennus aloitetaan pitkillä alkukäynneillä, joiden aikana käydään hieman ratsukoiden kuulumisia läpi. Työskentely aloitetaan ympyrällä, jossa hieman tarkistellaan hevosten herkkyyttä. Ensin niitä taivutellaan kaulasta ja hieman kropastakin vuorotellen sisään ja ulos, jonka jälkeen ne yritetään pitää suorana ja hieman muutella käynnin tahtia. Samaa tehdään myös ravissa.

Suoruuteen aletaan kiinnittää enemmän huomiota, jolloin siirrytään keskihalkaisijalle. Vuoron perään jokainen tulee yksitellen keskihalkaisijalle ensin käynnissä ja myöhemmin ravissa. Keskellä maneesia ratsastetaan volttikahdeksikko, jossa volteilla taivutetaan mutta keskellä hevonen suoristetaan kunnolla. Myöhemmin ratsu myös pysäytetään kolmesti tehtävän aikana: ensi kertaa keskelle saavuttaessa, ensimmäisen voltin jälkeen ja toisen voltin jälkeen, jolloin niitä saadaan hieman ryhdikkäämmiksi ja paremmin kuulolle. 

Laukkatyöskentely tehdään kahdella pääty-ympyrällä. Siinä palataan takaisin tunnin alkuun, eli muutellaan hieman tahtia ja yritetään myös hieman taivutella eri suuntiin ympyrän ura säilyttäen. Pelkkää laukkaa ei tietysti jäädä hinkkaamaan, vaan huomiota kiinnitetään myös siirtymisiin. Lopuksi hevosten annetaan ravailla puolipitkällä ohjalla ja ne yritetään saada itse venyttämään eteen-alas ja liikkumaan kunnolla selän läpi. Loppukäynneissä käydään hieman läpi valmennusta ja annetaan treenivinkkejä kotiin.

 

Osallistujat ja kommentit:

1. Casper - Blue Raptor

Valtavan kokoinen puoliveriori Raptor katseli ylväästi ympäri maneesissa Casperin kavutessa hevosen satulaan. Alkukäyntien aikana ratsastaja kertoi hevosen olevan varsin yhteistyöhaluinen ja taitava, joskin helposti kuumuva tapaus. Tämä huomattiinkin heti ensimmäisessä tehtävässä, kun tilanteeseen tyytymätön ori alkoi kerätä itseään aivan turhan korkeaan pakettiin. Sitkeästi taivuttelemalla ja pidempää tuntumaa tarjoamalla ori saatiin välillä rentoutumaankin, mutta siirtyessämme keskihalkaisijalle ja volttikahdeksikolle oli jännittyneisyys täällä taas.

Siinä onkin ratsukolla treenattavaa, jotta siitä pääsisi edes melkein kokonaan eroon. Tällä kertaa asiassa auttoi ratsastajan rentous ja määrätietoinen ratsastaminen, mutta tehokkaampikin keino varmaankin on olemassa. Raptor oli kyllä ihailtavan suora tarvittaessa, teki tasaisia siirtymisiä ja vastasi rehellisesti kuskinsa apuihin, eli ihan lukkoon se ei jännittyessäänkään mennyt. Laukka taisi isolle hevoselle olla helpoin askellaji, sillä siinä ori esitteli parhaat puolensa ja hieman rennomman olemuksensa. Valmennuksen jälkeen kotitehtäväksi ratsukko sai treenata paljon työskentelyä matalalla kaulalla ja rentona, voisiko esimerkiksi gramaaneista olla apua? Temput hevoselta kyllä onnistuu, mutta niiden laatu kärsii hurjasti mikäli Raptor jännittyy pieneksi paketiksi ja lopettaa työskentelyn.

2. Sonja - Dawnstorm Dael

Pikkuruinen oripoika Storm esitteli huomattavasti omaa fyysistä kokoaan suurempaa egoaan jokaiselle vastaantulijalle. Niinpä ensimmäinen haaste olikin saada taottua ponin päähän, että paikalle oltiin saavuttu töihin - ei esiintymään. Alkuun ratsastajansa Sonja kertoi Stormin olevan vielä varsin nuori ja kokematon tapaus, jolla ei aina pysy ihan rytmi kohdillaan. Yritys herralla kuitenkin oli kova. Alkuun poni kyllä taipui ympyrällä kovasti, mutta samalla hukkui joka ikinen kerta ura, jota oltiin kulkemassa. Niinpä vähensimme mielummin taivutusta hurjasti pitäen halutun ympyräuran, josta Storm tosin oli hieman eri mieltä. Jos käyntikin tuotti ongelmia, niin ravissa oli suoraan sanottuna hankalaa..

Keskihalkaisijalle ja volttikahdeksikolle siirryttäessä ponipoika sitten päätti pistää aivan omat shownsa pystyyn ja hetken aikaa se aivan tosissaan yritti kuskata kokenutta kuskia toiselle puolen maneesia. Kun se ei kuitenkaan onnistunut oli Stormin tyydyttävä työskentelyyn tässä ja nyt, ja alkukankeuden jälkeen suoruutta ja rytmiä menoon alkoikin löytyä. Palaillessamme alkutunnin aiheeseen, mutta tällä kertaa vain laukassa, löytyi aivan samat ongelmat halutulla uralla pysymisestä täältäkin. Siispä kotitehtäväksi ratsukko saakin erilaisten teiden huolellisen seuraamisen harjoittelua, sillä siitä jos jostakin ratsukon molemmilla osapuolilla oli tapana joustaa.

3. Jannica - Aidan Deirdre

Deirdre ja Jannica olivatkin jo tuttuja tämän kuun aikasemmasta valmennuksesta. Tällä kertaa Dei oli huomattavasti rauhallisempi kuin viime näkemällä, mutta toisaalta se yritti myös luistaa töistä enemmän. Jannica kertoikin ponin jännittyvän ja jäävän tuijottelemaan omiaan, mikäli sen päästää laiskottelemaan. Siitä syystä tamma laitettiinkin heti kättelyssä kunnolla töihin ja siltä vaadittiin heti hieman enemmän kuin muilta. Se sai tehdä töitä matalassa muodossa, mutta uran piti olla juuri kuten ratsastaja halusi ja apuihin kaivattiin reagointia heti kun niitä käytettiin. Pienen herättelyn jälkeen Dei olikin melko hyvin avuilla, jolloin siirryimme pituushalkaisijan ja volttikahdeksikon pariin.

Siinä vaiheessa tapahtui jotakin ja yhtäkkiä tamma olikin ihan omissa maailmoissaan ihmettelemässä muita valmennukseen osallistuneita. Neuvoin Jannicaa ratsastamaan reippaasti eteenpäin, ottamaan sitten pysähdyksen ja peruuttamaan, kunnes poni vaikutti kuuntelevan. Siihen perään vielä muutama siirtyminen ja hieman taivuttelua molempiin suuntiin, ja poni luopui ihmettelystään jälleen hetkeksi. Neuvoin ratsastajaa olemaan tarkkana pohkeen paikan kanssa, kun siirryttiin nostamaan laukkaa. Tehtäväthän taitavalle Deille olivat melko helppoja, mutta hiomista löytyy aina. Niinpä kotiin annoinkin ratsukolle ohjeeksi kiinnittää huomiota siihen, ettei tamma pääse luistamaan mistään avuista läpi.

4. Iiris - Aderyn's Emrys

Eemeli ja Iiris tuntuivat tehneen jo jonkin aikaa yhteistyötä, sillä varsin herkkä poni tuntui hieman siedättyneen ratsastajansa räikeimpiin virheisiin. Iiris kertoi poniorin olevan tavattoman herkkä ja peilaavan ratsastajaansa hyvin, mutta jo ensimmäisellä taivutustehtävällä huomasin Eemelin antavan anteeksi kuskinsa vinoutta. Lähdinkin korjaamaan Iiristä satulassa suoraksi, eli taivutuksen suuntaan painoa ei saisi siirtää tai ylävartalolla siihen suuntaan kallistua. Welshori vaikutti heti huomattavasti tyytyväisemmältä, vaikkei ero selkään tuntunut kuin ehkä hassulta. Ravissa virhe olisi korostunut ehkä entisestään, mutta saimme aika hyvin sitä jo kitkettyä pois. Muutaman kerran Iirikselle sai huomauttaa myös tarpeeksi pehmeästä kädestä, mutta siitä Eemeli ilmoitti itsekin varsin selkeästi avaamalla suunsa.

Suoruus oli selvästi ponin vahvuuksia, sillä keskihalkaisija tai volttikahdeksikon suoristukset eivät tuottaneet sille ollenkaan ongelmia. Sen sijaan kevyt kuumuminen laukkaympyrällä teki siirtymisistä alaspäin joko kiireisiä tai hieman töksähtäviä, joten niiden hiomisessa kului lopulta hetki jos toinenkin. Pikkuhiljaa saimme tasaisuutta myös laukka-ravi siirtymisiin, mutta ne vaativat vielä hurjasti treeniä. Siispä ratsukko saakin kotiinsa treenattavaksi erilaiset siirtymiset, jotka pitää muistaa ratsastaa ensisijaisesti istunnalla ja pohkeella.

5. Veera - Kreivitär Iltatuuli

Iitan omistaja ja ratsastaja Veera kertoi heti alkuun, että hänen tammansa kanssa työskentely tulee heti aloittaa kunnolla, tai koko valmennus on jo kättelyssä pilalla. Niinpä heti ohjat käteen otettuaan Veera ja ratsunsa laitettiin ympyrällä kunnolla töihin, ja kyllähän sieltä sitten melko nättiä ja aktiivista käyntiä saatiinkin kaivettua esiin. Sen sijaan kovin paljoa tamma ei olisi rungostaan halunnut taipua, ei käynnissä eikä myöhemmin ravissakaan. Suoruus sitten taas olikin aivan hevosen juttu, vaikka se meiltä kaikesta yrityksestä huolimatta hieman pääsi laiskottelemaan. Ehkäpä valmennuksen tehtävät vain olivat kerta kaikkiaan hieman turhan helppoja taitavalle kouluratsulle.

Volttikahdeksikolla tamman jääminen hieman veteläksi, pohkeen taakse ja kovaksi suusta näkyi selkeimmin siirtymisten ja taivutusten vaihtuessa nopeasti vuoron perään. Vaikka vähän parannusta saatiin aikaiseksi, ei kumpikaan meistä ollut kovin tyytyväinen ravin ollessa vielä tamman paras askellaji. Laukka onneksi sujui hieman paremmin, vaikka tehtävä olikin melko helppo. Vieläkään ei olisi taipuminen oikein hevoselle maistunut, mutta ainakin siirtymiset olivat melko nättejä ja huoliteltuja. Kotiin tehtäväksi annoinkin siis erityisesti huolelliset taivuttelut, sekä vielä paremman herättelyn heti alkuun. Iitan kanssa hyvä taktiikka voisi olla aloittaa hieman vaativammilla jutuilla ja treenata vasta lopussa ihan perusasioita, eli hieman käänteinen rytmi ratsastukseen.

 

© Five Furlongs (lisenssi)

Vieraskirja  [ Kirjoita ]

Nimi: Veera
Kotisivut: http://www.veerantalli.suntuubi.com/

29.01.2017 10:53
Tuhannet kiitokset, kun jaksoit nämä kolme valmennusta pitää. Tykkäsin teksteistä. :)

t.Veera

Vastaus:

Kiitos, ihana kuulla ja kyllä näitä jatketaan!

Nimi: Veera
Kotisivut: http://www.veerantalli.suntuubi.com/

11.01.2017 10:37
Veera Ruusula - Kreivitär Iltatuuli (http://www.veerantalli.suntuubi.com/fi/Kreivit%C3%A4r%20Iltatuuli)

Iltan vahvuuksia ovat ravityöskentely ja hyvä kuuntelukyky. Heikkouksia ovat että tammaa tulee heti lähteä ratsastamaan, jotta paras maksimitaso tulee esiin. Huonolla alkuverytrelyllä ja aktivoinnilla Ilta tekee tehtävät vähän niin ja näin.

Nimi: Iiris
Kotisivut: http://aderyn.suntuubi.com

06.01.2017 17:17
Iiris - Aderyn's Emrys (http://aderyn.suntuubi.com/?cat=24)

Eemeli on todella herkkä avuille, joka on sekä hyvä, että huono asia. Laukkatehtävät ovat vahvuuksiamme, koska nopealla oriilla on hyvä laukka.

Nimi: Jannica
Kotisivut: http://adinanponitila.webs.com

06.01.2017 00:04
Jannica - Aidan Deirdre (http://adinanponitila.webs.com/Deirdre.html)

Deirdre on unelmaponi koulupuolelle, muttei ole kuitenkaan mikään automaatti ja vaatii tarkat avut sekä energian kanavointia johonkin järkevään, muuten alkaa kyttäillä. Silloin muutun helposti jännittyneeksi, vaikka periaatteessa osaankin tamman ratsastaa siitä "ulos". Tähän toivon kuitenkin valmennuksessa apua pääasiassa, myös pohkeen paikka ja käsien pitäminen harjan päällä tuottavat toisinaan ongelmaa, mutta eivät aina..

Nimi: Sonja
Kotisivut: http://www.daelwyn.suntuubi.com/

05.01.2017 21:16
Sonja - Dawnstorm Dael (http://daelwyn.suntuubi.com/Oriit/Storm/)

Storm on vielä nuori, joten sillä on hieman vaikeuksia pysyä rytmissä ja keskittyä tehtäviin. Ori on kuitenkin nöyrä ja innokas.

Nimi: Casper
Kotisivut: http://www.cupcakedream.suntuubi.com/

04.01.2017 19:01
Casper - Blue Raptor (http://cupcakedream.suntuubi.com//?cat=33)

Vahvuudet suoruus, herkkyys, tahti ja tehtävien toteutus pyydetysti. Heikkoudet säikähtely, kuumuvuus ja ottaa herkästi virheistä nokkiinsa, jolloin pukittelee, nousee pystyyn ja tekee muuta typerää.

© RansuVapaasti by AKVintage BackgrounddaFontGoogle FontsNikki

Muistathan, että tämä on virtuaalitalli, eikä mitään tapahdu oikeasti!

©2019 Kilpakeskus Chermia - suntuubi.com